Oedeemtherapie in Gorinchem

Wat is oedeem?

Oedeem is een aandoening waarbij zich vocht ophoopt in de huid. De volgende soorten worden onderscheiden:

Veneus oedeem
Deze soort komt veel voor bij varices en CVI. Het betreft vaak pitting oedeem; hierin zitten weinig tot geen eiwitten. Des te langer het probleem onopgelost blijft, des te meer eiwitten er in het vocht verzamelen. Dit heet non-pitting oedeem en heeft een langere behandelduur.

Arterieel oedeem
Vaak wordt dit veroorzaakt door een trombose of een defect in het kleppensysteem in de diepe aders. Kenmerkend hierbij zijn de bleke, koude huid, pijn bij lopen en de blauwkleurige varices. Hier kan sprake zijn van pitting of non-pitting oedeem.

Lymfoedeem
Lymfoedeem is een aandoening van het lymfestelsel waardoor eiwitrijk vocht niet goed meer wordt afgevoerd. De aandoening manifesteert zich vaak aan de extremiteiten.

Secundair: vaak veroorzaakt door een trauma (vallen, operatie, bestraling, etc.) waardoor het lymfesysteem wordt beschadigd.

Primair: Hierbij zijn de lymfevaten en/of knopen verkeerd of niet aangelegd. Vaak al vanaf de geboorte zichtbaar.

 

bron: http://www.lotgenotenborstkankervp.nl/lymfoedeem/nieuws-en-lymfoedeem

Lipoedeem

Dit is een oedeem op basis van vetweefsel en betekent letterlijk 'vetzwelling'. Het is een niet vaak voorkomende chronische aandoening van het vetweefsel die voornamelijk vrouwen treft en meestal pas zichtbaar wordt aan het eind van de puberteit. Het betreft grote hoeveelheden ongelijkmatig verdeeld vet onder de huid van de heupen, dijen, knieën en onderbenen. Deze vetcellen trekken ook vocht aan, vandaar de naam lipoedeem.

Kenmerkend is de symmetrie: de afwijkende vetverdeling doet zich voor aan voor aan beide zijden en gaat vaak gepaard met pijnlijke, gevoelige huid en het snel ontstaan van blauwe plekken. Hormonale factoren, overgewicht, teveel of verkeerd eten, te weinig spierarbeid of veel zitten/staan en de aanwezigheid van lymf- of veneusoedeem kunnen bijdragen aan het ontstaan van lipoedeem.

 


bron: http://www.lipoedeemdag.nl/lipoedeem.php

Behandeling

Manuele lymfdrainage
Manuele lymfedrainage is een zacht uitgevoerde massage die de lymfevaten stimuleert en de opname en afvoer van weefselvocht verhoogd. Daarnaast gebruiken we nog het volgende:

Oedeemgrepen: dit zijn stevige manuele grepen bedoeld om gefibrotiseerd weefsel mee te versoepelen;

Wellbox: dit is een broertje van de LPG. Het apparaat werkt op basis van een vaccuumpomp en is een goede aanvulling bij behandeling van stugge littekens, fibrose, verkleefde littekens en lipoedeem.


Lymfetaping
Lymftape wordt gebruikt als aanvulling op de manuele lymfdrainage. Bij fibrose wordt de tape op volledige rek opgeplakt. Tijdens het bewegen vervormd de tape waardoor de fibrose wordt gemasseerd. Bij een zacht oedeem wordt de tape zonder rek aangebracht om zo de vochtafvoer te verbeteren. De huid vormt onder de tape opstaande rimpels waar het vocht onderdoor loopt, richting de gezonde zijde.

Zwachtelen
Deze therapievorm gaat gepaard met bewegingsoefeningen. De zwachtels geven een constante druk van buitenaf en de spierpomp bij beweging van binnenuit waardoor bloedvaten weer hun normale omvang krijgen en lymfevocht de lymfebanen wordt ingedrukt.

Om fibrose te behandelen kunnen er schuimstukken onder de zwachtels worden geplaatst.

Therapeutisch Elastische Kousen
Dit is het laatste behandelstadium in het traject Oedeemtherapie. Ze verzorgen een constant druk die voorkomt dat de extremiteit weer oedemateus wordt en geven steun aan de gewrichten.


>Tarieven en vergoedingen

klik hier voor overzicht van tarieven en vergoedingen: http://www.huidzorg.net/tarieven-en-vergoedingen/

Voor meer informatie ga naar: http://www.huidzorg.net/behandelingen/oedeemtherapie/


 terug