Nieuws over het Coronavirus

UPDATE CORONA – 15 maart 2020

ALGEMENE AFSPRAKEN
Heeft u een afspraak staan bij de arts, de praktijkondersteuner of de doktersassistente deze week? Deze afspraak zal in principe NIET doorgaan, tenzij nader telefonisch afgesproken.

We zullen u zoveel mogelijk telefonisch of indien nodig middels video-verbinding (Whatsapp/FaceTime/…) proberen te bereiken om dringende vragen te bespreken. Zorg dat u bereikbaar bent en dat uw mobiele nummers ook bekend zijn bij de assistentes.

Waar mogelijk zullen wij telefonische consulten met u inplannen. We willen u vragen geduld te hebben gezien deze uitzonderlijke situatie en alleen te bellen voor zorgvragen die niet kunnen wachten.

  • Kijk op Thuisarts.nl voor meest actuele informatie over Corona-virus
  • Landelijk informatienummer: 0800-1351

CORONAVIRUS | COVID-19

Op dit moment is iedereen met luchtwegklachten verdacht voor Coronavirus besmetting. De besmettelijkheid gaat mogelijk al vooraf aan de symptomen.

Nog steeds is het virus vooral gevaarlijk voor mensen met verminderde weerstand (hoge leeftijd, ernstige ziekte, afweeronderdrukkende medicatie). Rond de 98% van de besmettingen geneest restloos laten de landen zien waar veel getest is. Het sterftecijfer lijkt in Nederland hoger, maar dat heeft te maken met veel selectiever testen, waardoor alleen de ernstigste gevallen in de statistiek terecht komen.

Het belangrijkste probleem van dit moment betreft de zeer snelle verspreiding. Daardoor is er een kans dat we als huisartsen en ziekenhuizen de aankomende piek van ernstige ziektegevallen onvoldoende aankunnen.

Het is van groot belang te voorkomen dat anderen ziek worden. Dat kan door thuis te blijven. Dit is voor de mensen met milde symptomen van het grootste belang. Omdat besmettelijkheid vooraf kan gaan aan symptomen is het ook voor personen zonder symptomen belangrijk het sociale contacten tot een minimum te beperken.

Vroeg testen geeft alleen onnodige belasting van de zorg en heeft geen gevolgen voor de behandeling. U zult alleen getest worden als er sprake is van een hoger risico op ernstig beloop  (zie eerder) of als u ernstige ademnood heeft, waarvoor ziekenhuis opname wellicht nodig is.

Behandeling bestaat dus voor iedereen uit isolatie om verspreiding te voorkomen en alleen voor de ernstigste gevallen ziekenhuisopname ter ondersteuning van de ademhaling.

VERDERE INFORMATIE

Informatie over het coronavirus is te vinden op de website van Thuisarts.nl.

Heeft u meer vragen over coronavirus kijk op de website van RIVM of bel het publieksinformatienummer van de overheid: 0800-1351