Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is fysiotherapie bij bekkenklachten zoals:

 • ongewild verlies van urine en/of ontlasting;
 • als u heel vaak nodig moet plassen en/of te ontlasten wat u bijna niet kan tegen houden (ophouden)
 • Heel vaak moet plassen (meer dan 10 keer per dag) en s'nachts er vaak uit moet om te plassen;
 • heel vaak moet ontlasten en te hard moet werken om het eruit te krijgen
 • niet goed kunnen uit plassen of moeite heeft met de ontlasting (voelt alsof het nog niet leeg is), moeite met windjes ophouden;
 • verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen;
 • obstipatie en aambeien;
 • pijn in de onderbuik, lies, rond de anus of de geslachtsdelen;
 • pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem;
 • begeleiding bij operaties in de onderbuik;
 • begeleiding , bewustwording, ontspanning en training van de spieren in en rond het bekken (bekkenpijn) tijdens de zwangerschap en rond de bevalling.

Al deze problemen kunnen een verschillende oorzaak hebben. Er kan sprake zijn van een onder- of overactiviteit van de bekkenbodemspieren, vergrote prostaat, verzakking, blaasontsteking, etc. Het is daarom van belang dat er een juiste diagnose wordt gesteld zodat behandeling van de klacht op een juiste manier wordt aangepakt.

Bij fysiotherapie bij bekkenklachten leert u om de spieren van de bekkenbodem bewust te gebruiken, dus te kunnen aan – en ontspannen. De oefeningen die u krijgt hangen af van de klachten die u heeft.

(Peripartum) Bekkenpijn

Ongeveer de helft van de vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van klachten van en rond hun bekken of lage rugpijn.

Deze klachten staan onder invloed van bewegen en belasting. Vaak verdwijnen deze klachten na de bevalling, maar soms blijven klachten langdurig bestaan.

Tijdens de zwangerschap verweken de banden van het bekken, waardoor het bekken minder stevig, minder ‘stabiel’ wordt. Deze verweking is noodzakelijk omdat de baby tijdens de geboorte de bekkenring moet passeren. Deze verweking is dus een heel natuurlijk verschijnsel dat bij elke zwangere optreedt!! Soms echter veroorzaakt deze instabiliteit klachten.

Dit gaat gepaard met pijnklachten bijv.:

 • pijn middenvoor in het bekken (op of rond het schaambeen). Deze pijn kan uitstralen langs de binnenkant van het bovenbeen, naar de lies of de schede.
 • Pijn links en/of rechts onder in de rug ter hoogte van de twee kuiltjes. Deze pijn kan uitstralen over de hele bil, naar de lies, de achterzijde van het bovenbeen en soms ook het onderbeen.
 • Pijn rond de stuit (staartbeentje) .
 • verzakkingsklachten
 • ontlastingsverlies en/of urineverlies.
 • De pijn neemt vaak toe bij vermoeidheid en bij bepaalde bewegingen zoals bukken, draaien, omdraaien in bed, fietsen over hobbelige weg, hardlopen , maar ook lang zitten, liggen of lang staan.

Er bestaat ook een traumatische of mechanische vorm van bekkeninstabiliteit: deze wordt veroorzaakt door een ongeval of trauma (zoals vallen met de fiets, van de trap vallen of een heel zware bevalling) of een sportletsel (sliding bij voetbal). Je kunt wanneer zich klachten openbaren die wijzen op bekkeninstabiliteit zelf al veel doen. Houd rekening met de verminderde belastbaarheid van het bekken. Dat kan al door wat meer rustpauzes in te lasten, de zwaardere huishoudelijke en verzorgende karweitjes of lange werkdagen (tijdelijk) te beperken. Probeer ook het traplopen te beperken. Gun het lichaam wat extra rust, door een paar keer per dag minstens vijftien minuten te gaan liggen.

Vrouwen, die één of meer kinderen hebben gekregen, hebben later een grotere kans op problemen met de bekkenbodem, omdat er door de zwangerschap en bevalling blessures zijn ontstaan in het bekkenbodemgebied.

Je kunt zonder verwijzing bij de fysiotherapeut een afspraak maken. De bekkenfysiotherapeut zal na een uitvoerige intake en onderzoek een behandelplan opstellen; indien gewenst zal de huisarts op de hoogte worden gebracht van de bevindingen. Het kan ook zijn dat je met wat gerichte adviezen al voldoende op weg geholpen bent.

Onze bekkenfysiotherapeut heeft de modulaire opleiding in Breda/Rotterdam gedaan, de voorloper van de huidige opleiding, (maar is niet-geregisteerd en werkt dus niet invasief). Daarnaast ook de opleiding voor zwangerschap begeleiding gevolgd bij de Yvlo.